Boikot Barangan Israel

Boikot Barangan Israel

Monday, August 13, 2007

Cerita Sebenar di Kabul

Kali ni terase nk kongsi la plak kisah sebenar psl 23 org Org Korea kene culik d Afghanistan ari tu.Artikel sebenar kat sini.

Oleh Azmi Ali,

Assalammulaikum, Ustaz Shafie. Alhamdulilah, temu lagi untuk saya paparkan berita dan cerita dari Afghanistan . Kali ini cerita 23 orang Korea kena culik...gempar satu dunia.CNN sibuk sebar berita pekerja bantuan yg datang di tawan si talib.Media barat gambarkan rakyat Afghanistan dan orang Islam... ganas dan tidak bermaruah.....tawan dan bunuh pekerja asing yang datang untuk membantu rakyat Afghanistan.

Di Kabul, lain pula cerita, orang awan dan kami expatriate, baik Islam atau bukan Islam yang berkerja dgn agensi antarabangsa saperti UN, UNDP, JICA,UNESCO, semua confuse dan terkejut dengar berita ini. Beza sangat cerita di Kabul dgn cerita CNN... saya pun bolih tabik dgn CNN...... kalau saya tak ada disini..... saya pun bolih terpengaruh.

Sebenarnya Ustaz....kesemua mereka bukan pekerja bantuan dari agensi PBB atau NGO yg diiktiraf olih Kerajaan Afghanistan . Poncoi ini semuanya pendakwah kristan dari satu gereja terbesar dan paling aktif di Korea.Tujuan sebenar .....Ustaz pun faham........saya diberitahu....dalam bahasa Inggeris nya "fertilization"....saya pun tak tahu apa maknanya, tapi kita semua dapat agak maksud dan tujuan sebenar.

Mereka dah kena usir tahun sudah tapi mai juga lagi.Memang cekap ...datang secara sulit sehingga kedutaan Korea pun tak tahu.Cerita CNN banyak tak betul....kalau pekerja bantuan.. disini kami ada etika ....wanita mesti tutup aurat dan perjalanan mesti ada pengawal dan peraturan lain yang sangat ketat. Ni pergi pula Kandahar ...memang cari nahas!

Tapi apa pun, macam Ustaz selalu beritahu...." Allah knows better".......baik yang sulit, tak sulit atau yang terselit. Memang, Allah swt. tak izin untuk kristankan orang Islam disini. Media dan pertubuhan Islam disini paling lantang kritik... hari-hari kerajaan Korea kena hamtam ....... kalau dah bawa bersama beribu bible
yang siap di terjemah dalam bahasa urdu, parsi dan pastum.....apa tujuan?. Ini yg ramai pertikaikan.Yang si talib pula ambil peluang...buat vedio...tunjuk naskah bible dan macam macam lagi. Kalau siapa tengok vedio ini... memang dandan tu juga nak mati syahid...nanti saya balik saya sambung cerita.

Ini pula cerita saya yg ada kaitan dengan cerita tadi. Khamis lalu saya nak ke tapak projek di utara Kabul tapi kereta pula ditahan polis. Biasa la...kena security check disini.Termasuk ni dah kelapan kali kena tahan. Tapi nasib saya tak baik kali ni....lupa bawa passport........ kaptain polis pula tak faham Inggeris.Macam nak tercabut nyawa...... nak fahamkan poncoi-poncoi yg saya bukan orang Korea . Habis di selongkar kereta, beg........ sampai derebar saya, Madjid, pun cemas. Ini lah padah nya lupa bawa pasport....satu jam kena siasat. Jawab soalan kena pakai penterjemah.saya ditanya.....berapa banyak tuan bawa bible kemari?....saya pun jawab...apa perlu saya bawa bible, saya orang Islam. Dia pun senyum dan tanya lagi........jadi tuan ada bawa Quran?....saya jawab....tak perlu....dia tanya lagi... kenapa? Saya dgn confident saja jawab.......... kerana ayat Quran ada dalam diri saya.

Di pendekan cerita .... rupanya jawapan disalah terjemah...jawapan "Quran ada dalam diri" diterjemah sebagai saya hafis Quran. Tak sempat nak kata apa-apa. Dia pun kata....alhamdulilah... kalau tuan dapat baca ayat Quran tuan tak perlu ditahan. Saya pun mengelabah tapi tak jawab apa-apa.... takut lain jadi nya. Dalam hati kata.... ini lah gara-gara guna istilah cengih secara sempontan. Dia kata....sila baca ayat ta'barokal'lazi".Saya pun tampa fikir panjang baca la dgn confident, dia pun senyum dan lepas cakap dalam bahasa Dari dgn Madjid, kami pun dilepaskan.

Sepanjang perjalanan balik, saya dgn Madjid pun sembang sakan.Lepas tu dia beri tau saya.....semasa saya baca ayat tadi...dia terketar lalu terkencing dalam seluar. Saya pun ketawa dan dia pun kata dengan selamba ...apa tidak nya, ayat yg saya baca tadi adalah "ayatulqursi" bukan ayat ta'barokal'lazi". Madjid, memang seorang hafis Quran.Kami pun gelak sakan .... yg penting penting tak kena denda dan tak tidur dalam lokap.

Ustaz, Allah bantu kami..... kalaulah dia minta juga baca ayat tu, bukan saja saya pengsan, Madjid pun mungkin terberak dalam seluar....sebab saya tak hafal ayat tu.

Ustaz, jumpa lagi dgn cerita lain dilain kali. Assalammualaikum


Azmi Ali,
MoLSAMD, Kabul .

No comments: